Introductie
CNC-frezen is een van de meest gebruikte CNC-bewerkingen voor productie. Alle CNC-processen hebben enkele overeenkomsten, zoals automatisering door middel van computercodes en programma's, waardoor een hoge nauwkeurigheid wordt gegarandeerd. CNC-frezen is onderscheidend en zeer veelzijdig, waardoor het een steunpilaar is in verschillende industrieën.

Dit artikel is een uitgebreide gids voor CNC-freesbewerkingen. Het omvat alles wat u moet weten over het proces, de mogelijkheden, voordelen, beperkingen en toepassingen ervan, die van cruciaal belang kunnen zijn voordat u het kiest voor uw volgende productieproject.
Wat is CNC-frezen?
CNC-frezen is een geautomatiseerd proces waarbij een reeks roterende snijgereedschappen wordt gebruikt om componenten van een werkstuk te verwijderen. Zoals de naam van het proces doet vermoeden, wordt bij de bewerking gebruik gemaakt van computergestuurde machines om een nauwkeurige beweging van de messen uit te oefenen, waardoor maatnauwkeurigheid wordt gegarandeerd.
Het proces is zeer veelzijdig, geschikt voor verschillende bewerkingen, het uitvoeren van verschillende freesbewerkingen, het creëren van ondersnijdingen, zakken, interne kanalen en andere ingewikkelde kenmerken. CNC-frezen biedt tal van voordelen.
Hoe werkt CNC-frezen?
CNC-frezen is een van de meest gebruikte CNC-bewerkingstechnieken. Hoewel frezen, boren en draaien allemaal aspecten van CNC-bewerking zijn, zijn er ingewikkelde verschillen tussen elk proces. Dat gezegd hebbende, wordt in dit gedeelte precies besproken hoe CNC-frezen werkt.
Voorbereiding van CAD-bestanden
Alle CNC-bewerkingen beginnen met het maken van het Computer-Aided Design (CAD) dat dient als het 2D- of 3D-formaat van het beoogde product. Voor het voorbereiden van een CAD-bestand voor CNC-frezen wordt gebruik gemaakt van software zoals SolidWorks of Autodesk. Dit CAD-bestand dient als de okie-afdruk voor het hele freesproces, met specificaties die de vorm, afmetingen, geometrie, tolerantie, afwerking en andere ingewikkelde kenmerken van het onderdeel aangeven.
Ontwerp exporteren naar CNC-compatibel formaat
Nadat u het CAD-bestand hebt gemaakt, moet u het met behulp van de juiste Computer-Aided Manufacturing (CAM)-software converteren naar wat het CNC-apparaat kan begrijpen. Deze software, zoals Convert.emachineshop.com en cad-exchanger, vertaalt het ontwerp naar machinaal leesbare codes (vaak G- of M-codes); dit omvat het gereedschapspad en de beweging, de snijvolgorde, de voedingssnelheid en andere ingewikkelde parameters van het freesproces.
Machine instellen
Nadat de CAD-bestanden zijn omgezet in machinaal leesbare formaten zoals STL en STEP, is de CNC-machine klaar voor het daadwerkelijke frezen. Vervolgens bevestigt de machinist of operator de juiste configuratie van de CNC-freesmachine. Dit omvat het vastzetten van het werkstuk in de machine, het laden van de juiste snijgereedschappen en het instellen van coördinaten voor nauwkeurige positionering.
Frezen
Na bevestiging van de nauwkeurige machine-instelling kan het daadwerkelijke freesproces beginnen. De machine zal de frezen aan de spil moeten bevestigen en het apparaat moeten instellen om het frezen een kickstart te geven. De frezen bewegen zich langs specifieke paden zoals aangegeven door de codes, waarbij ze op een gecontroleerde en gespecificeerde manier stukken materiaal van het werkstuk snijden en verwijderen.

Soorten CNC-freesbewerkingen
CNC-frezen omvat een reeks verschillende snijbewerkingen, elk specifiek voor verschillende bewerkingsdoeleinden. Hieronder vindt u een beknopt maar gedetailleerd overzicht van CNC-freestypes.
Gezichtsfrezen
Als een soort CNC-freesbewerking vindt vlakfrezen plaats wanneer de rotatieas van het snijgereedschap (meestal een vlakfrees) een rechte hoek maakt met het oppervlak van het werkstuk. De snijgereedschappen hebben snijtanden aan de voorkant en de omtrek van het gereedschap. Terwijl de perifere tanden verantwoordelijk zijn voor de daadwerkelijke snijbewerking, helpen de vlaktanden bij het afwerken. Daarom hebben vlakgefreesde onderdelen doorgaans een hoogwaardige, nauwkeurige en gladde oppervlakteafwerking.
Vlakfrezen is doorgaans bedoeld voor het creëren van vlakke oppervlakken en contouren op reeds bewerkte onderdelen; vergeleken met andere freesbewerkingen dient het ook als een vorm van oppervlakteafwerking. Dit CNC-freesproces kan verschillende typen omvatten, zoals zijfrezen en eindfrezen bij CNC-frezen.
Einde frezen
Bij eindfrezen worden specifieke frezen, vingerfrezen genoemd, gebruikt om materialen van een werkstuk te verwijderen, waardoor axiale sneden ontstaan. De molens zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals freesmachines met vierkant uiteinde, kogeluiteinde en platte kopfrezen. Kopfrezen is bedoeld voor het maken van vlakke oppervlakken, contouren en sleuven.
Kant frezen
Zoals de naam al doet vermoeden, betekent zijfrezen het snijden langs de zijkanten van een werkstuk. Terwijl de zijfrezen door de materiaalglijbanen snijden, ontstaat er een soort zijdelingse beweging. Dit freesproces is geschikt voor het creëren van vlakke verticale en hoekige oppervlakken, het hervormen van de zijkanten van een onderdeel of het verwijderen van extra materiaal van de werkstukranden.
Zowel verticale als horizontale CNC-freesmachines kunnen allerlei vlakfreesbewerkingen uitvoeren.
Gewoon frezen
Bij deze freesbewerking is de rotatie-as van het snijgereedschap evenwijdig aan het oppervlak van het werkstuk. Omdat vlakfrezen doorgaans wordt gebruikt voor vlakke horizontale oppervlakken, wordt dit soms oppervlakte- of plaatfrezen genoemd. Net als bij andere freesbewerkingen wordt er gebruik gemaakt van specifieke frezen – gewone frezen – waarbij de snijtanden overheersen aan de omtrek die door het werkstuk snijdt.
Bij gewoon frezen kunnen smalle of brede frezen worden gebruikt om verticale, dwars- of longitudinale sneden te creëren, afhankelijk van de freesspecificaties of toepassingen. Smalle frezen zijn bijvoorbeeld op maat gemaakt voor bredere sneden, terwijl de bredere frezen bedoeld zijn voor het snijden van grotere oppervlakken. Vlakfrezen is een veelzijdige bewerking die geschikt is voor het maken van vlakke oppervlakken, spiebanen of sleuven.
Vormfrezen
Vormfrezen is de meest gebruikte freesbewerking voor het creëren van complexe, onregelmatige vormen, omtrekken en contouren op een werkstuk. Het proces maakt gebruik van gevormde frezen of vliegfrezen die specifiek zijn voor deze bewerking om deze contouren te creëren op onderdelen met gebogen en vlakke oppervlakken of volledig gebogen oppervlakken – zowel in concave als convexe richting.
Deze bewerking creëert halfronde of halfronde holtes, kralen en contouren, inclusief ingewikkelde ontwerpen en aangepaste kenmerken. Vanwege de complexiteit en oppervlaktekromming is deze bewerking echter iets langzamer dan reguliere freesbewerkingen, tot wel 30 procent.
Hoekig frezen
Zoals de naam al doet vermoeden, omvat hoekfrezen freesbewerkingen waarbij de snijkant van de frezen onder een hoek ten opzichte van het oppervlak van het werkstuk wordt geplaatst. Het lijkt veel op gewoon frezen, met als belangrijkste verschil de hoekinstelling van de snij-as.
Bij hoekfrezen worden freesmachines met één hoek gebruikt om hoekige kenmerken te creëren, zoals kartels, afschuiningen, afschuiningen en groeven. Deze frezen hebben schuine snijkanten, waardoor ze geschikt zijn voor werkhoeken van 45, 50, 55 of 60 graden, bijvoorbeeld bij het maken van zwaluwstaartverbindingen. Er zijn ook dubbele hoekfrezen, die doorgaans V-vormige tanden hebben en het meest geschikt zijn voor het frezen van vlakke oppervlakken onder hoeken van 90, 60 en 45 graden.
Andere types
Naast de meest voorkomende soorten CNC-freesbewerkingen staan hieronder enkele andere typen.
Perifeer frezen
Omtrekfrezen is vergelijkbaar met gewoon frezen, waarbij de snij-as doorgaans parallel loopt aan het werkstuk. Het gaat om het zagen langs de buitenrand – de omtrek – van een werkstuk. Deze freestechniek is geschikt voor onderdelen die delicate details aan de randen vereisen en voor het maken van profielen, contouren en groeven.
Slot frezen
Sleuffrezen wordt ook wel groeffrezen genoemd, waarbij beide namen de techniek beschrijven. Het wordt expliciet gebruikt voor het maken van sleuven en groeven in een werkstuk. De bewerking is zeer veelzijdig en wordt gebruikt voor het maken van T-gleuven en spiebanen.
Draadfrezen
Nogmaals, zoals de naam al doet vermoeden, is draadfrezen specifiek voor het creëren van schroefdraadkenmerken op een werkstuk door de roterende beweging van het snijgereedschap. Of het nu gaat om interne of externe schroefdraad, de techniek creëert nauwkeurige en nauwkeurige draadkenmerken in een werkstuk.
Zak frezen
Bij kamerfrezen ontstaan ingesloten kamers of uitsparingen, zoals ondersnijdingen in een werkstuk. De techniek is specifiek voor het creëren van interne delicate kenmerken zoals zakken voor lagers.
Materiaalselectie voor CNC-freesbewerkingen
CNC-frezen is compatibel met verschillende materiaalsoorten. In deze sectie wordt de materiaalkeuze voor het CNC-freesproces in twee categorieën besproken.
Factoren die de materiaalkeuze voor CNC-frezen bepalen
Voordat u materialen selecteert, zijn er kritische factoren waarmee u rekening moet houden. Ze helpen bij het bepalen van de geschiktheid van het materiaal voor een specifiek freesproject.
Hieronder staan enkele van de kritische factoren die dergelijke overwegingen vereisen.
- Tolerantie van onderdelen: De tolerantiewaarde van een materiaal beïnvloedt de maatnauwkeurigheid van het eindproduct. Daarom moet u bij het vervaardigen van onderdelen met specificaties met nauwe toleranties rekening houden met de toleranties van de onderdelen om ervoor te zorgen dat uw eindproduct geschikt is voor de beoogde toepassing.
- Kosten: Materiaalkosten zijn een andere kritische factor, waarbij sommige materialen behoorlijk duur zijn. Het in evenwicht brengen van de materiaalkosten met het gewenste onroerend goed en het in aanmerking nemen van uw budget is van groot belang.
- De functie van een onderdeel: Ook bij de materiaalkeuze speelt de beoogde functie van de fabricage een cruciale rol. In de lucht- en ruimtevaartindustrie zijn aluminium of titanium bijvoorbeeld de beste materialen voor toepassingen die aanzienlijke sterkte vereisen en licht van gewicht zijn. Als sterkte echter het bepalende criterium is, kan roestvrij staal een geschikter materiaal zijn.
- Spanning: Nogmaals, verschillende materialen hebben een variërende weerstand tegen spanning en vermoeidheid. Daarom is de treksterkte van het materiaal, afhankelijk van de vereisten van het project, een cruciale factor om vervorming of zelfs fabricagefouten te voorkomen.
Voorbeelden van materialen voor CNC-frezen
Een van de belangrijkste voordelen van CNC-bewerkingen, inclusief CNC-frezen, is de compatibiliteit ervan met een breed scala aan materialen. Hieronder vindt u typische materialen die geschikt zijn voor CNC-frezen.
- Metalen en legeringen: Dit omvat lichtgewicht metalen en legeringen met een hoge dichtheid. Voorbeelden van metalen voor CNC-frezen zijn aluminium, staal, roestvrij staal, titanium, messing en koper.
- Kunststoffen: CNC-frezen is compatibel met verschillende kunststoffen en harsen, vooral polymeren van technische kwaliteit. Voorbeelden zijn onder meer acryl, nylon, polyethyleen, polypropyleen, PVC, enz.
- Anderen: Hieronder vallen ook andere soorten materialen dan metalen en kunststoffen. Materialen zoals composieten, hout en soms keramiek worden gebruikt voor CNC-frezen.
Voordelen van CNC-frezen:
CNC-frezen is veelzijdig, waardoor het een van de meest geprefereerde methoden is in verschillende industrieën. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen.
Hoge precisie en maatnauwkeurigheid
Zoals alle CNC-bewerkingen is CNC-frezen een uiterst nauwkeurige bewerking, omdat onderdelen worden gemaakt met een onberispelijke precisie en maatnauwkeurigheid. Omdat het een computergestuurd proces is, is er weinig menselijke tussenkomst. Daarom zijn er minimale risico's op fouten, zoals bij handmatige bewerking. Dit maakt het een geschikte techniek voor onderdelen en componenten met nauwe tolerantiespecificaties tot ±0.001 inch; sommige machines kunnen zelfs ±0.0005 inch bereiken.
Compatibiliteit met uitgebreide materiaalopties
CNC-frezen is compatibel met een groot aantal materiaalopties. We hebben al enkele materiaalkeuzes besproken die beschikbaar zijn voor CNC-machinisten tijdens de fabricage van onderdelen. Het apparaat kan werkstukken bewerken die zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder kunststoffen, metalen, legeringen, composieten en zelfs hout en soms keramiek.
Snel en efficiënt
Omdat de bewerkingen van CNC-frezen computergestuurd zijn, is het een zeer efficiënte methode. Na het computerondersteund ontwerpen en coderen van de machine kan deze zelfstandig zijn werkzaamheden uitvoeren. Het hoge niveau van automatisering en herhaalbaarheid van CNC-frezen helpt de doorlooptijden te verkorten, omdat het apparaat indien nodig 24/7 kan werken, waardoor de productiesnelheid verder toeneemt. Daarom heb je een grotere kans om strakke deadlines te halen.
Geschikt voor complexe geometrieën
Ongeacht ontwerpbeperkingen en geometrische complexiteiten zijn CNC-freesbewerkingen geschikt. Op voorwaarde dat de instructies en codes die de werking van het apparaat begeleiden correct zijn geoptimaliseerd, zorgt dit voor een nauwkeurige controle van het gereedschapspad en de diepte van de frees, voor een hoge nauwkeurigheid. Over het algemeen zijn CNC-freesprocessen de beste bewerkingen voor het creëren van ingewikkelde kenmerken, waaronder kamers, ondersnijdingen en contouren.
Beperkingen bij CNC-frezen
Ondanks de vele voordelen heeft CNC-frezen nog steeds enkele beperkingen. Het begrijpen van de tekortkomingen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw CNC-freesprojecten aan alle beoogde specificaties voldoen.
Hoge initiële kosten
Over het algemeen zijn alle CNC-machines, inclusief CNC-freesapparatuur en -software, duur. Daarom is de initiële installatie van een CNC-freesmachine meestal kostenintensief, wat vaak een beperking is, vooral voor startups en kleinschalige bedrijven. Omdat deze machines en hun andere componenten echter zeer duurzaam zijn, kan het voordeel op de lange termijn van de aanschaf van het apparaat groter zijn dan de initiële kosten.
Slijtage van gereedschap
Gereedschapsslijtage is min of meer een constante bij CNC-frezen. Door het constante contact tussen het snijgereedschap en het werkstuk slijten de messen geleidelijk. Andere factoren, zoals de hardheid van het materiaal en hogere snijsnelheden, kunnen de slijtage van het gereedschap vergroten. Wanneer dit gebeurt, moeten de gereedschappen worden vervangen of periodiek worden geslepen, waardoor de onderhoudskosten stijgen.
Vereist expertise
CNC-freesmachines vereisen deskundige machinisten en operators om een optimale bewerking te garanderen. Het apparaat vereist correcte codering en programmering, waarvoor de machinisten vaak een goed begrip van programmeertalen nodig hebben. Ook andere aspecten zoals gereedschapskeuze, bewerkingstechnieken, machine- en werkstukconfiguratie, probleemoplossing en probleemdiagnose vereisen allemaal de hulp van experts.
Toepassingen van CNC-freesbewerkingen
CNC-frezen is misschien wel de meest gebruikte precisiebewerkingstechniek vanwege de enorme toepassingen in verschillende industrieën. Hieronder staan enkele:
- Luchtvaartindustrie: Vliegtuigonderdelen, structurele elementen, motorcomponenten en andere gespecialiseerde onderdelen met nauwe tolerantie- en kwaliteitsnormen en strikte veiligheidsmaatregelen.
- Landbouw: Onderdelen voor grote landbouwmachines, irrigatiesystemen en gespecialiseerd gereedschap
- Automotive Industry: Motoronderdelen, chassiscomponenten, transmissie- en versnellingssystemen, auto-interieur en exterieuronderdelen.
- Elektronica: Elektronische behuizingen en behuizingen, koellichamen
- Energie en hernieuwbare energie: Generatoronderdelen, turbines, zonnepanelencomponenten en duurzame energiesystemen
- Algemene productie en fabricage van aangepaste onderdelen: Creatie van op maat gemaakte onderdelen, matrijzen, gereedschappen, machineonderdelen en op maat gemaakte auto-onderdelen
- medische industrie: Chirurgische instrumenten en implantaten, protheses, orthopedische apparatuur, tandheelkundige gereedschappen en andere functies met strikte veiligheids- en kwaliteitsspecificaties
Factoren die de kosten van CNC-frezen bepalen
Verschillende factoren kunnen de totale kosten van CNC-freesbewerkingen beïnvloeden. Hieronder vindt u een kort overzicht van enkele daarvan.
Ontwerpcomplexiteit
De complexiteit van het ontwerp speelt een cruciale rol in de totale kosten van CNC-freesdiensten. Onderdelen met meer ingewikkelde en delicate ontwerpers vereisen vaak speciale snijgereedschappen, een hoger expertiseniveau en langere doorlooptijden, wat resulteert in hogere kosten. Sommige complexe geometrieën, vooral die met extra kenmerken zoals ondersnijdingen, vereisen zelfs meerassige bewerking, wat zelfs duurder is dan conventionele CNC-machines.
Soorten CNC-freesmachines
Ook de keuze van de CNC-freesmachine speelt een cruciale rol in de CNC-freeskosten. Als een ontwerp meer geavanceerde CNC-apparaten vereist, of als een klant bijvoorbeeld specifiek om geavanceerde CNC-machines vraagt – de meerassige machines – zullen ze meer moeten betalen. Deze machines bieden uitgebreide mogelijkheden en zorgen voor een optimale fabricage, ongeacht de complexiteit. Ze brengen echter ook meer kosten met zich mee.
Materiaalkeuze
Het geselecteerde materiaal voor CNC-freesdoeleinden heeft ook invloed op de totale kosten. Materiaal heeft op twee manieren invloed op de kosten: ten eerste de werkelijke materiaalkosten. Sommige materialen zoals ijzer, aluminium en staal zijn relatief goedkoop, terwijl legeringen op titanium- en nikkelbasis duur zijn. De andere manier waarop de materiaalkeuze de kosten beïnvloedt, is het gemak van de bewerking. Materialen zoals titanium vormen een uitdaging om te bewerken en kunnen resulteren in langere productietijden, verhoogde gereedschapsslijtage en onderhoudsvereisten, wat resulteert in hogere CNC-freeskosten.
Productie volume
Het productievolume heeft ook invloed op de CNC-freeskosten. Hoewel je zou verwachten dat de productie van kleine volumes goedkoper is dan de productie van grote volumes, is dit niet zo direct, vooral als het gaat om de kosten per onderdeel. CNC-bewerking is duur, maar het is kosteneffectief voor bulkproductie.
Dit komt omdat de kosten voor het vervaardigen van een paar producten en grote producten overeenkomsten vertonen in de kostenfactoren, waaronder codering, gereedschap, instelkosten, gereedschapswisseling, enz. Daarom zijn er naast het kopen van meer materialen in bulkproductie ook andere integrale aspecten van het project. verdeeld over de totale fabricage, wat resulteert in lagere kosten per onderdeel.
Keuze van oppervlakteafwerking
Hoewel CNC-bewerking onderdelen oplevert met een hoge precisie en nauwkeurigheid, die weinig tot geen oppervlakteafwerking vereisen, kunt u er toch voor kiezen om deze bewerkingen uit te voeren om het onderdeel verder te verbeteren. De gekozen afwerkings- en nabewerkingen hebben echter invloed op de totale kosten. Als u een beperkt budget heeft, overweeg dan een minder kostenintensieve oppervlakteafwerking voor uw onderdeel of laat het zoals machinaal bewerkt.
Toekomstige trends in CNC-freesdiensten
Met non-stop technologische vooruitgang blijven CNC-freesactiviteiten getuige zijn van verbeteringen om aan de moderne en futuristische productie-eisen te voldoen. In dit gedeelte worden de prominente trends besproken die de toekomst van CNC-freesdiensten omvatten.
Automatisering van de maalprocessen
CNC-automatisering is een integraal onderdeel van CNC-freesbewerkingen. Naast de operationele codes van deze apparaten kan het integreren van robotsystemen in CNC-machines de menselijke tussenkomst verder verminderen, waardoor de precisie toeneemt. Fabrikanten en OEM's kunnen robots gebruiken om eenvoudige taken uit te voeren, zoals het wisselen van gereedschap, materiaalhantering, het laden en lossen van werkstukken en zelfs kwaliteitsanalyses. Het automatiseren van deze processen helpt de herhaalbaarheid en efficiëntie van CNC-bewerkingen te verbeteren.
Machine Learning (ML) en gebruik van kunstmatige intelligentie (AI)
Machine learning en AI boeken al vooruitgang op het gebied van CNC-frezen. Codeerders en software-ingenieurs kunnen deze technologie gebruiken om CNC-apparaten uit te rusten met leermogelijkheden, waardoor de bewerkingen verder worden geoptimaliseerd.
Het integreren van ML- en AI-algoritmen kan helpen bij het voorspellen van gereedschapslijtage, een gunstig traject, het voorspellen en voorkomen van bewerkingsdefecten, het minimaliseren van verspilling en het in realtime wijzigen van snijparameters. Dit kunnen ook functies omvatten zoals zelfcontrole, het plannen van onderhoud en het stellen van een diagnose in geval van een storing. Deze kenmerken resulteren in een langere standtijd en algehele machine-efficiëntie.
Conclusie
CNC-frezen is een populaire productietechniek voor diverse industriële toepassingen. De methode biedt enorme mogelijkheden, variërend van eenvoudige productie tot de fabricage van geavanceerde componenten met ingewikkelde ontwerpkenmerken.
Zelfs in de altijd dynamische productiewereld heeft CNC-frezen geweigerd te stoppen met evolueren, waardoor het jarenlang een steunpilaar zal blijven.
Zintilon's aangepaste CNC-freesdiensten
Als u dit artikel tot nu toe heeft gelezen, heeft u waarschijnlijk een gedetailleerd inzicht in CNC-frezen. U moet echter nog steeds samenwerken met een dienst, omdat het aanschaffen van de machines voor uw project kostbaar is, vooral als het alleen om kleinschalige of eenmalige fabricage van aangepaste onderdelen gaat.
Zintillon is expert in het aanbieden van hoogwaardige CNC-freesdiensten. Of het nu gaat om eenvoudige onderdelen of complexe onderdelenfabricage met nauwe tolerantiespecificaties, wij voldoen aan uw eisen.
Onze faciliteit beschikt over zeer bekwame operators en de benodigde apparatuur om uw droomproject tot leven te brengen. Naast CNC-frezen bieden we ook andere CNC-bewerkingen aan – draaien, boren, enz., inclusief aanverwante technologie zoals EDM, plaatbewerking en spuitgieten.
Neem vandaag nog contact met ons op!
Veelgestelde vragen
Is CNC-frezen anders dan CNC-bewerking?
CNC-frezen is een subset van CNC-bewerkingen. CNC-frezen is inderdaad enorm; het gaat om het expliciet gebruiken van roterende messen om een materiaal opnieuw vorm te geven. Aan de andere kant omvat CNC-bewerking verschillende processen, waaronder onder meer frezen, kotteren, draaien, boren en frezen.
Waarom is frezen beter dan draaien?
Frezen biedt een breder scala aan toepassingen. Het is geschikt voor het maken van platte en complexe vormen, inclusief contouren, uitsparingen, ondersnijdingen en andere ingewikkelde details. Aan de andere kant heeft draaien de voorkeur voor cilindrische constructies.
Wat is het verschil tussen handmatig frezen en CNC-frezen?
Bij handmatige freesbewerkingen zijn menselijke operators nodig om de functies van de machine te controleren, terwijl CNC-frezen geautomatiseerd is en wordt bestuurd door computerprogramma's en codes. Daarom kan CNC-frezen complexe onderdelen creëren en biedt het precisie en herhaalbaarheid die verder gaat dan handmatig frezen.
Wat is het verschil tussen CNC-frezen en CNC-draaien?
Bij CNC-frezen verwijderen roterende snijgereedschappen stukken van een werkstuk, terwijl bij CNC-draaien de frezen stationair zijn, waarbij het werkstuk draait terwijl stukken worden afgebroken. Hoewel beide subtractieve productieprocessen vergelijkbaar lijken, dienen ze verschillende doeleinden. Draaien is specifieker voor cilindrische componenten, terwijl frezen uitgebreidere toepassingen heeft, variërend van platte tot complexe structuren.
Geweldig, Samen