Bevestigingsmiddelen zijn essentiële mechanische apparaten bij de productie en de fabricage van metalen onderdelen, vooral bij het assembleren en vastzetten van verschillende objecten. Deze hardware helpt verschillende onderdelen met elkaar te verbinden, waardoor een veilige verbinding ontstaat. Ze helpen de vervaardiging van complexe structuren en samenstellingen te vereenvoudigen door verschillende onderdelen samen te voegen zonder de structurele integriteit, duurzaamheid en functionaliteit van elk onderdeel in gevaar te brengen.
Deze gids onderzoekt de verschillende soorten bevestigingsmiddelen, hun toepassingen, materiaalopties en geschikte oppervlakteafwerkingen die hun prestaties verbeteren. Daarnaast hebben we ingewikkelde details besproken waarmee u rekening moet houden voordat u de juiste typen bevestigingsmiddelen voor uw fabricagebehoeften selecteert.
Wat is een bevestigingsmiddel?
Een bevestigingsmiddel is een hardware die twee of meer objecten aan elkaar verbindt of vastzet. Bevestigingsmiddelen zijn essentieel bij de vervaardiging van metalen onderdelen, omdat ze een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de structurele integriteit en efficiënte montage van onderdelen. Dit mechanische apparaat is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zoals schroeven, bouten, moeren, klinknagels en pennen, en biedt specifieke toepassingen voor de vervaardiging van onderdelen.
Het belangrijkste voordeel van bevestigingsmiddelen is echter dat ze helpen bij de gemakkelijke montage en demontage van grote en complexe constructies door verschillende afzonderlijke onderdelen met elkaar te verbinden. Ze helpen bij het creëren van een veilige mechanische verbinding terwijl ze verschillende werkstukken met elkaar verbinden.
Verschillende soorten bevestigingsmiddelen
Machinisten en OEM's gebruiken verschillende soorten bevestigingsmiddelen om verschillende werkstukken met elkaar te verbinden. Hoewel sommige van deze bevestigingsmiddelen door elkaar kunnen worden gebruikt voor soortgelijke doeleinden, hebben andere meer specifieke toepassingen. In dit gedeelte worden de verschillende soorten bevestigingsmiddelen besproken die worden gebruikt bij de productie en de fabricage van onderdelen.
Schroeven
Schroeven zijn het meest voorkomende bevestigingstype voor het bevestigen van verbindingen tussen twee metalen stukken. Deze sluiting met schroefdraad ziet eruit als een spijker, met schroefdraad over het hele lichaam en de kop in verschillende vormen. In tegenstelling tot veel andere soorten bevestigingsmiddelen kunnen schroeven alleen functioneren zonder dat er andere hardware nodig is dan een schroevendraaier die nodig is om ze in het beoogde gat te draaien.
Deze mechanische bevestigingsmiddelen zijn zeer veelzijdig en duurzaam, hoewel het kan zijn dat de machinist eerst op het gat moet tikken om de draad te creëren waarmee het in elkaar grijpen kan om de verbinding te maken. Sommige schroeven zijn echter voorzien van zelftappende of zelftappende mogelijkheden, waardoor ze weinig tot geen voortappen vereisen. Schroeven zijn geschikt voor uitgebreide toepassingen, waaronder de automobiel-, metaal-, hout- en elektronica-assemblage.

Typische soorten schroeven die worden gebruikt bij de fabricage van onderdelen zijn onder meer:
- Zeskantige schroeven – geschikt voor houtbewerking en zware toepassingen
- Machineschroeven – voor het verbinden van machineonderdelen
- Plaatwerkschroef – voor plaatwerkconstructies, die gemakkelijk plaatmetaal kunnen doordringen.
Bolts
Bouten zijn een ander veel voorkomend type bevestigingsmiddelen, vergelijkbaar met schroeven, omdat ze allebei aan de basis mannelijke externe schroefdraden hebben. Niet-experts kunnen bouten ten onrechte schroeven noemen en omgekeerd. Het zijn echter twee verschillende, snellere typen, met als belangrijkste verschil dat bouten een extra bevestigingsmiddel (moer) nodig hebben om een veilige verbinding te creëren. Bovendien hebben bouten meestal een platte of ronde kop zonder markeringen aan de bovenkant, omdat er geen schroevendraaier voor nodig is.
Bouten zijn beter geschikt voor toepassingen die een hogere sterkte en draagvermogen vereisen, zoals het assembleren van grote machines en constructiewerken. In tegenstelling tot schroeven hoeven bij bouten de componenten die ze verbinden niet van schroefdraad te worden voorzien, omdat ze gewoon in de moer vastgrijpen en het onderdeel dat ze met elkaar verbinden, vastzetten.

Veelvoorkomende voorbeelden van bouten die worden gebruikt bij het maken van onderdelen zijn onder meer:
- Zeskantbouten: zijn voorzien van een zeshoekige kop die zorgt voor een gemakkelijke grip en een gemakkelijke bevestiging bevordert.
- Dubbelzijdige bouten: hebben dubbele schroefdraad die met geschikte moeren in elkaar kunnen grijpen.
- Sledekopbouten: heeft een bolle kop. Ze worden vaak gebruikt voor houtbewerkingstoepassingen.
- Oogbouten: een uiteinde hebben met een opening die op een oog lijkt.
Noten
Zoals eerder vermeld, fungeren moeren vaak als een paar voor een bout van vergelijkbare grootte, vorm en draadpatroon. Het past met een bout, of soms een schroef, omdat het een veilige verbinding creëert die de onderdelen bij elkaar houdt. Net als bouten zijn moeren verkrijgbaar in verschillende vormen en uitvoeringen, waarbij de meest voorkomende zeskant- en lasmoeren zijn.
- Terwijl bouten en schroeven uitwendige schroefdraad hebben, hebben moeren inwendige schroefdraad die helpt het koppel te vergroten en een geschikte grip te creëren, waardoor een veilige verbinding met de bout of schroef ontstaat. Daarom verbindt het bout- en moerbevestigingssysteem effectief twee werkstukken zonder enige interne schroefdraad erin. De machinist hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er een gat in de werkstukken zit en dat ze op één lijn liggen, zodat de bout en de moer met elkaar kunnen worden verbonden.

Hieronder staan enkele soorten moeren die worden gebruikt bij de fabricage van onderdelen:
- Zeskantmoeren: zeshoekig gevormd en geschikt voor het creëren van een veilige verbinding met zeskantbouten
- Koppelingsmoeren: Deze zijn bedoeld voor het bevestigen van plaatsen die doorgaans lastig te bereiken zijn.
- Las moeren: Deze worden gebruikt om een veilige verbinding te creëren met lange draadbouten.
Klinknagels
Klinknagels zijn permanente bevestigingsmiddelen, die onomkeerbare verbindingen creëren, in tegenstelling tot andere soorten bevestigingsmiddelen die we tot nu toe hebben besproken. Het zijn dé permanente bevestigingsmiddelen voor automobiel- en productiedoeleinden. Ze zijn licht van gewicht en hebben gladde schachten zonder schroefdraad. Ze zijn cilindrisch en lijken op bouten en schroeven, met een duidelijke kop en staart. Ze verbinden materialen echter met elkaar door de vervorming van hun uiteinde, waardoor een veilige verbinding ontstaat.

Standaard typen klinknagels zijn onder meer:
- Stevige klinknagels
- Blinde klinknagels
- Buisvormige klinknagels, enz.
Wasmachines
Sluitringen zijn een ander uniek bevestigingsmiddel, vaak gebruikt in combinatie met bouten en moeren om een gelijkmatigere verdeling van de belasting te garanderen en schade te voorkomen omdat ze voor een veilige verbinding zorgen. Sluitringen zijn dunne platen met een gat in het midden, zodat ze op een schijf lijken. Ze dienen als afstandhouder tussen de bouten en moeren, als trillingsdemper en verminderen de wrijving. Bovendien kunnen ze de werkstukken helpen beschermen door direct contact te voorkomen, net als andere conventionele bevestigingsmiddelen.
Voorbeelden van wasmachines
- Gewone ringen
- Dock-wasmachines
- Platte ringen
Andere soorten bevestigingsmiddelen
Naast de meer geavanceerde bevestigingsmiddelen die worden beschreven, zijn er ook andere soorten bevestigingsmiddelen die worden gebruikt om een veilige verbinding tussen twee componenten te creëren.
Nagels
Spijkers zijn het oudste bevestigingsmiddel dat wordt gebruikt in productie-, constructie- en huishoudelijke toepassingen. Ze vormen de basis van de meer geavanceerde bevestigingsmiddelen. Geen wonder dat bouten en schroeven op spijkers lijken. Ze zijn echter gemakkelijker te gebruiken zonder draadsnijden of geavanceerd gereedschap. In plaats daarvan hebben spijkers schuifkracht nodig, vaak met een hamer, om de spijkers in de componenten te slaan die u wilt verbinden.
Pins
Dit zijn cilindrische bevestigingsmiddelen voor het uitlijnen en bij elkaar houden van componenten. Voorbeelden hiervan zijn gaffelpennen, paspennen en conische pennen. Net als ringen zijn pennen aanvullende bevestigingsmiddelen, vaak gebruikt in combinatie met andere bevestigingsmiddelen zoals schroeven, bouten en klinknagels, waar ze helpen zorgen voor een goede uitlijning, positionering en verhoogde stabiliteit tijdens de montage van onderdelen.
Ankers
Deze bevestigingsmiddelen geven hun naam aan en vervullen vergelijkbare functies als scheepsankers. Ze worden gebruikt om voorwerpen te bevestigen aan zwakke of gemakkelijk te breken materialen, zoals gipsplaat, plafond of beton. Ze helpen bij het creëren van een veilige grip en grijpende tong rondom de omgeving. Ze kunnen worden geleverd met interne of externe schroefdraad.
Materialen die worden gebruikt om een bevestigingsmiddel te maken
Bevestigingsmiddelen worden vaak vervaardigd uit harde materialen, voornamelijk metalen en legeringen zoals staal, aluminium, messing, enz. Machinisten moeten ervoor zorgen dat ze een stevig bevestigingsmiddel kiezen dat past bij de beoogde toepassing van het bewerkte onderdeel, aangezien de keuze van het bevestigingsmiddel ook de sterkte ervan kan beïnvloeden. , corrosieweerstand en andere mechanische eigenschappen.
Staal
Staal is het meest voorkomende bevestigingsmateriaal vanwege de hoge sterkte en duurzaamheid. Deze legering heeft echter verschillende kwaliteiten, afhankelijk van de verhouding tussen koolstof en ijzer, waardoor de fysieke, mechanische en chemische eigenschappen ervan veranderen. Bovendien kunnen deze kenmerken, met name sterkte en corrosieweerstand, worden verbeterd door verschillende oppervlakteafwerkingen en warmtebehandelingen, waardoor hun eigenschappen als metalen bevestigingsmiddelen verder worden versterkt.
Aluminium
Aluminium is het meest voorkomende materiaal voor metaalproductie vanwege zijn lichtgewicht, aanzienlijke sterkte en veelzijdigheid. Bovendien hebben aluminiumlegeringen goede geleidende eigenschappen en zijn ze esthetisch aantrekkelijk, waardoor ze geschikt zijn voor grote toepassingen, waaronder elektronica en constructies die een goede visuele aantrekkingskracht vereisen. De lage dichtheid van aluminium maakt het uitstekend geschikt voor lichtgewichtspecificaties. Bovendien kunnen OEM's ervoor kiezen de legering te versterken door deze te combineren met andere geschikte legeringen zoals koper en magnesium om de mechanische eigenschappen en geschiktheid voor specifieke toepassingen te verbeteren.
Roestvast staal
Vergeleken met koolstofstaal en andere staallegeringen bevat roestvrij staal aanzienlijk minder koolstof en ijzer, met een toename van verschillende elementen zoals chroom en nikkel. Het opnemen van deze materialen zorgt voor een resistentere legering die bestand is tegen corrosie en andere zware omstandigheden. Hoe dan ook, roestvrij staal bezit een ongelooflijke sterkte, waardoor het een goede keuze is voor het maken van snellere producten. Ze zorgen ervoor dat de structurele integriteit van de onderdelen die ze verbinden behouden blijft, zodat ze geschikt zijn voor grote toepassingen.
Messing
Messing bevestigingsmiddelen zijn niet zo gebruikelijk als die van staal en aluminiumlegeringen. Ze bieden echter ook uitstekende corrosieweerstand, elektrische geleidbaarheid en esthetische aantrekkingskracht. De combinatie van deze eigenschappen maakt ze geschikt voor decoratieve en elektrische toepassingen. Messing bevestigingsmiddelen zijn geschikt voor elektriciteit en loodgieterswerk vanwege hun kneedbaarheid en aantrekkelijke uiterlijk.
Titanium
Net als aluminium zijn titanium bevestigingsmiddelen lichtgewicht, zeer sterk en corrosiebestendig. Ze komen ook minder vaak voor, maar zijn vanwege hun unieke eigenschappen geschikt voor uitdagende toepassingen zoals de lucht- en ruimtevaart, medische implantaten en maritieme omgevingen. Titaniumlegeringen bieden een uitzonderlijke sterkte-gewichtsverhouding, waardoor ze ideaal zijn voor lichtgewichtspecificaties zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte. Bovendien zijn ze biocompatibel, waardoor titanium bevestigingsmiddelen geschikt zijn voor het maken van medische en chirurgische instrumenten.
Plastic
De toepassingen van bevestigingsmiddelen zijn niet beperkt tot metalen alleen. Voor kunststoffabricage zijn materialen nodig die zijn gemaakt van kunststof en andere geschikte polymeren. Kunststof bevestigingsmiddelen zijn lichtgewicht, niet-geleidend en bestand tegen corrosie en chemicaliën, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor toepassingen waarbij metalen bevestigingsmiddelen mogelijk niet ideaal zijn. Ze worden vaak gebruikt in de elektronica, waar hun isolerende eigenschappen van vitaal belang zijn. Vanwege hun lage kosten en veelzijdigheid zijn ze ook geschikt voor andere toepassingen, zoals de automobielsector en de fabricage van consumptiegoederenindustrieën.
Standaard oppervlakteafwerkingen voor bevestigingsmiddelen
Over het algemeen maken de meeste bevestigingsmiddelen gebruik van materialen met uitstekende mechanische, fysische en chemische eigenschappen. Slechte hantering en blootstelling aan zware omstandigheden kunnen sommige van deze functies echter belemmeren, waardoor de effectiviteit en duurzaamheid ervan afnemen. Daarom raden we aan dat machinisten de juiste oppervlakteafwerking toepassen om de algehele prestaties van bevestigingsmiddelen te verbeteren en de verbinding tussen de onderdelen die ze verbinden te versterken.
Hieronder bespreken we enkele standaard oppervlakteafwerkingen voor bevestigingsmiddelen.
Zinkplaten
Het coaten van metalen bevestigingsmiddelen met een zinklaag maakt gebruik van het galvanisatieproces, waardoor de oxidatieve weerstand van deze bevestigingsmiddelen aanzienlijk wordt verhoogd en tegelijkertijd hun esthetiek wordt verbeterd. Deze oppervlakteafwerking is geschikt voor bevestigingsmiddelen zoals bouten, moeren en schroeven die worden gebruikt in de automobiel-, ruimtevaart-, algemene productie- en maritieme toepassingen.
Nikkel coating
Nikkel is een van de bestanddelen van roestvrij staal die de corrosieweerstand meer verhoogt dan koolstofstaal. Daarom kan een nikkelcoating, net als een zinkcoating, de chemische eigenschappen van de bevestigingsmiddelen helpen verbeteren, waardoor ze duurzamer worden en hun visuele uiterlijk wordt verbeterd.
Zwarte oxidecoating
Het coaten van bevestigingsmiddelen met zwart oxide verhoogt hun gladheid, waardoor ze beter aan verf hechten. Het aanbrengen van verf kan de corrosieweerstand van het bevestigingsmiddel vervolgens verder vergroten. Door de afwerking krijgt de sluiting een decoratieve zwarte afwerking, waardoor het geheel esthetischer wordt.
Anodiseren
Dit is een chemisch proces waarbij het oppervlak van het bevestigingsmiddel wordt bedekt met een oxide van het metaal, zoals het coaten van aluminium schroeven of bouten met aluminiumoxide. De oxidecoatings zijn doorgaans corrosiebestendiger en duurzamer. Anodiseren maakt ook verschillende kleuropties mogelijk, wat verfraaiingsdoeleinden mogelijk maakt.
Hoe u het juiste type bevestigingsmiddel kiest
Zoals we eerder hebben besproken, zijn er verschillende soorten bevestigingsmiddelen voor productiedoeleinden. Maar hoe weet u welke het beste bij uw project past? In dit gedeelte worden de factoren besproken waarmee u rekening moet houden, zodat u het meest geschikte type kunt selecteren.
Beoogde toepassing
Het eerste criterium voordat u een bevestigingsmiddel selecteert, is de beoogde toepassing ervan, met name de sterkte-indicatie. Dit omvat ook het naast elkaar plaatsen van de specificatie van het bevestigingsmiddel met de algemene toepassing van het product om te voorkomen dat een bevestigingsmiddel wordt gekozen dat de duurzaamheid van het samenstel in gevaar kan brengen.
Als u de eisen van de producten begrijpt, kunt u een bevestigingstype of subtype selecteren dat het beste bij de specificaties past. Schroeven passen bijvoorbeeld beter dan bouten voor houtbewerkingstoepassingen en gebruik in gipsplaten en elektrische apparaten. Als alternatief zijn bouten beter voor projecten met veeleisendere en dragende toepassingen.
Genre
Een andere kritische factor waarmee rekening moet worden gehouden, is het materiaaltype. U kunt geen plastic bevestigingsmiddelen gebruiken voor metaalproductie. Vergeet niet dat van staal gemaakte bevestigingsmiddelen het meest voorkomen vanwege hun ongelooflijke mechanische eigenschappen en weerstand. Wanneer u echter met aluminium componenten werkt, vooral als het om lichtgewichtspecificaties gaat, kunt u het beste bij aluminium bevestigingsmiddelen blijven. Bovendien zullen roestvrijstalen of titanium bevestigingsmiddelen beter geschikt zijn voor toepassingen in ruwe omgevingen, zodat factoren zoals corrosie of chemische reacties de integriteit van het samenstel niet in gevaar brengen.
Draadtype en installatiemethode
De machinist moet de installatiemethode en toegankelijkheid evalueren om de selectie van het meest geschikte snellere type voor het beoogde product te garanderen. De aan- of afwezigheid van een gat met schroefdraad in het werkstuk kan bijvoorbeeld bepalend zijn voor het type schroef of bouten dat u selecteert. Als er geen schroefdraad is en de schroef waartoe u toegang heeft niet zelftappend is, moet u zich mogelijk aan bouten en moeren houden om een veilige verbinding te creëren.
Ook wat het draadsnijden betreft, zorgen grove draden vaak voor een snelle montage van de onderdelen, wat erop wijst dat het bij fijne draad langer duurt. Fijnere schroefdraad betekent echter meer interactie met de onderdelen of moeren, zoals bij bouten, waardoor een veiligere vergrendeling en verbinding wordt gegarandeerd.
schoonheidsleer
De esthetiek en het visuele uiterlijk van het bevestigingsmiddel zijn ook essentiële criteria waarmee rekening moet worden gehouden, vooral voor toepassingen die een goede esthetische aantrekkingskracht vereisen. Deze omvatten meubels, consumentenelektronica en architecturale installaties. De machinist moet ervoor zorgen dat hij een bevestigingsmiddel kiest dat goed genoeg is en dat de visuele aantrekkingskracht van het product nog verder verbetert.
Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van bevestigingsmiddelen zijn onder meer de kosten en beschikbaarheid. Machinisten moeten ervoor zorgen dat ze een bevestigingsmiddel selecteren dat de totale productiekosten niet zal overschrijden, terwijl ze er ook een moeten kiezen die direct verkrijgbaar is.
Zintilon: uw partner voor onderdelenbewerking en fabricageservice
Bent u op zoek naar een gerenommeerde partner voor uw onderdelenfabricage en verspaningsprojecten? Zoek niet verder. Bij Zintilon zijn we gespecialiseerd in CNC-bewerkingen en aanverwante technologieën, waaronder de fabricage van plaatmetaal, rapid prototyping, enz. Of het nu gaat om een project met een eenvoudig ontwerp of onderdelen met complexe geometrieën, aarzel niet om vandaag nog contact met ons op te nemen!
Conclusie
Het selecteren van een geschikt bevestigingsmiddel is essentieel voor het realiseren van een veilige, duurzame en efficiënte assemblage van productie en onderdelenfabricage. Elke bevestiger heeft unieke voordelen en toepassingen. Daarom moeten machinisten en OEM's de verschillende soorten bevestigingsmiddelen begrijpen om te kunnen bepalen welke het beste bij het project past. Er moet rekening worden gehouden met materiaalcompatibiliteit en esthetiek om optimale resultaten en productduurzaamheid te garanderen.
Geweldig, Samen